Pivovarnictví v Žamberku


Pivovarnictví v Žamberku.


Ziamberk

Žiamberk z něm. Scham berg - stydký pahorek

Počátky panského pivovaru v Žamberku jsou spjaty s tzv.Karlovským domem , obytným kamenným domem, který si nechal postavit po roce 1568 Karel Žampach, nový majitel žampašské poloviny Žamberka. V tomto Karlovském domě byl po roce 1681 zřízen první žamberský panský pivovar. Před pivovarem stála kašna, do níž byla vedena voda z panské vodárny. Panská vodárna byla umístěna na vyvýšeném místě v jedné z věží původniho jižního opevnění zámeckého sídla Mikoláše z Bubna. Část této stavby čtvercového půdorysu, pokryté vysokou jehlancovou střechou je ještě nyní vidět v parku jižně od zámku. O náhon k vodárně a o trkač, který dopravoval vodu do vodárny se musel starat mlynář prastarého zámeckého mlýna. Pod zámkem byly chmelnice na kterých se chmel pěstoval až do poloviny 19. století.
Litografie Martina Tejčka - Pohled od východu na komplex zámeckých budov s pivovarem a věž vodárny.

Pivo se vařilo na 30 sudů a 1 vědro (sud piva = 4 vědra = 226,4 litru). (68 hl). V pravé části hospodářských budov bylo uloženo obilí, zejména pšenice a ječmen, které bylo užíváno pro potřeby pivovaru. Za semletí sladu na pivo dostal mlynář za každou várku půl vědra piva (t.j 20 mázů). Na počátku 19. století byl zámecký pivovar nezbytným a dobře fungujícím vrchnostenským podnikem. Sklepy pro ležácké sudy byly uloženy v rozsáhlém labyrintu sklepení v hloubce 20 m pod varnami piva. Na ně navazovaly také lednice, na uchování ledu. Sklepení byla rozdělena na část tzv. spilky, kde pivo ve velkých kádích kvasilo, vykvašené pivo, tzv. mladina byla ochlazována pomocí plováků s ledem a následně bylo přečerpáno do velkých ležáckých sudů, které byly umístěny v další části sklepení. Zde pivo několik týdnů dozrávalo. Sklepy pro ukládání menších sudů a později lahví piva bývaly nejen v blízkosti pivovaru, ale také pod zámeckou budovou. V roce 1858 zdědil žamberský velkostatek i se zámkem a dvory baron Jiří Parish. Za něho byly v roce 1866 nově upraveny interiéry zámecké budovy a současně byly přestavěny a zmodernizovány hospodářské budovy na prvním nádvoří, zvláště pivovar. Pivem z panského pivovaru byli odměňováni např. hudebníci zámeckého orchestru za hudební produkce.

Panský pivovar byl později pronajat Gottliebu Grünwaldovi.Také za jeho správy pivovar prosperoval a pivo bylo nepostradatelným nápojem pro nejrůznější příležitosti. V roce 1927 končí výroba piva v zámeckém pivovaru a o pět let později byl pivovar Charlesem Parishem pronajat jako sklad Pardubickému pivovaru. Ve 40. letech byly prostory znovu pronajaty, a to firmě pana Lehrause, který se specializoval na výrobu likérů. V květnu roku 1948 byl majetek Charlese Parishe znárodněn a zabaven Československým státem. Od 30. září 1949 byla využívána budova pivovaru dále jako sklad piva Královéhradeckého pivovaru a budova bývalé sladovny byla předána k užívání Českomoravským vinařským závodům.

 

Tradice pivovarnictví v Žamberku byla zachována zřízením nového minipivovaru v roce 1995 firmou INTERO Chmelan a spol. a o dva roky později zahájením výroby piva. Zásadní změny prodělal pivovar v roce 2000, kdy jeho novým provozovatelem se stal Ing. Zdeněk Kalous, který rozšířil sortiment sudového i lahvového piva a přizpůsobil jej požadavkům spotřebitelů. Pivovar Žamberk

 

Současně s prohlídkou pivovaru mohou návštěvníci posedět v pivnici, která je součástí pivovaru a ochutnat pivo vyrobené pouze ze sladu chmele a žamberské vody. Pivo je nefiltrované, nepasterizované s nepatrnými zbytky kvasnic, které jsou přítomné pouze ve formě gravitačně neodloučeného zbytku po kvašení. Občas se tu setkáme s kvasnicovým pivem, které se vyrábí dodatečným přídáním podílu rozkvašené mladiny do hotového piva v průběhu stáčení. Čepuje se tu:
9° výčepní pivo světlé, vyrobené z pšeničného sladu tzv."weissbier",
10° výčepní pivo světlé, vyrobené z ječmenného sladu,
13° speciální pivo světlé s názvem "Žamberecký kanec",
13° ochucené višňové, nebo nakouřené pivo
14° pivo tmavé nebo řezané
STAUT - silné-hluboce prokvašené, velmi tmavé až černé pivo, hořké chuti,
Lihoviny:
Chmelové lihoviny 38% - PIVKA a PIVODEČKA
Chmelové likéry - 18% LUPULKA, 13,5 % ROZÁRČIN SEN
Chmelový list (větévka) v lahvi s likérem či s lihovinou
Chrum - lahodný tuzemák s přídavkem chmelu

Další významnou změnou v roce 2012 je přestavba části budovy pivovaru. Vznikne tak oddělená nekuřácká restaurace s možností rozšíření teplých jídel a zlepšením prostředí.
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one